
Puupakkauspäivät kokosivat toimialan ajankohtaiseen keskusteluun. Paltan alla toimivan Kuormankantajat neuvottelukunnan (KUKA) puheenjohtaja Antti Tekoniemi avasi päivät pohdiskelemalla, miten puupakkausmateriaalit saadaan vielä tehokkaampaan kiertoon. Alan toimijat tulisi saada kattavasti auditoidun vastuullisuustoiminnan piiriin, mikä edistää uudelleen käytettävien lavojen käyttöä. ”Kuormalavatoiminta on kiertotalouden ydintä”, kehaisi Tekoniemi.
Neuvottelukunnan asiamies Jouni Lind esitteli uuden, patentti- ja rekisterihallituksen tavaramerkkisuojaukseen rekisteröidyn vastuullisuuslogon. Logolla osoitetaan vastuullinen kuormalavatoiminta. Logon haltijat ovat sitoutuneet Puupakkausjärjestelmä 2020:n toimintapuitteeseen, standarditoiminnan vaadittavaan luvalliseen lavakorjaukseen ja -valmistukseen sekä säännönmukaiseen tarkastustoimintaan, millä laatu, turvallisuus ja yritysten vastuulliset toimintatavat auditoidaan. Lavan käyttäjille tämä kaikki merkitsee turvallisuutta, laatutakuuta, reilua toimintaa lavojen yhteiskäyttöjärjestelmässä.
Auditoija Reijo Ravila nosti niin ikään esille, että toimiala toimii vastuullisesti, jos toimijat itse ovat kattavasti mukana ja vapaamatkustajia ei esiinnyt. Lavatoimijoilla on tässä suuri rooli. Vastikään oli markkinalta löydetty laiton lavakopio. Tähän on puututtu pyytämällä sellainen vedettäväksi pois. Ravila kertoi, että yritykset ovat kokeneet auditoinneista monia hyödyllisiä asioita mm. vastuuasioiden selkeyttäminen työturvallisuusasioissa.
Lavojen käytöstä kertoi Kaukokiidon Aki Palonen. Palosen viesti oli selkeä: Kuljetusten ja varastoinnin toimintavarmuutta, tehokkuutta, turvallisuutta parantaa se, että lavojen laatuun, kantavuuteen ja mittoihin voi luottaa. Laadukkaat lavat jopa vähentävät kustannuksia ja työhön käytettävää aikaa. Ongelmia voidaan ehkäistä, kun lavat valitaan oikein, henkilöstö perehdytetään niiden käyttöön, lavakierto pystytään optimoimaan ja asiakkaiden kanssa on hyvä vuorovaikutus, mm. järjestämässä standardoidut varastointipaikat eri lavatyypeille ja sitoudutaan poistamaan rikkinäiset lavat kierrosta.
Satu Estakari kertoi kierrätystoiminnasta. Vuoden 2023 tilastoja ei vielä ollut saatavissa ja 2024 ennakot vasta tulossa. Estakari kertoi kuitenkin, että toimialaa koskee 30 %:n kierrätystavoite vuonna 2030 ja tähän on vielä matkaa. Haasteena on, että kierrätysmateriaalille (lajitellulle puulle) ei ole kohteita; lastulevyteollisuus on rajallista, samoin kuin kompostointi; puuhiilen valmistus ei muuta suuresti tilannetta. Samaan aikaan puun energiakäyttö on houkuttelevaa ja poltto ei ole kierrätystä. Tämäkin on yksi peruste saada toimialalle uudelleen käyttöä edistävä kattavuus; lavojen uudelleen käyttö lasketaan osaksi kierrätystä.
EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetus on uusi asia, jossa velvoitteet kohtaavat pakkaavia yrityksiä 2030-lähtien. Kuljetuksissa pitää käyttää uudelleen käytettäviä pakkauksia ja erityisesti velvoitteet koskevat yritysten välistä kauppaa EU:n sisällä. FIN- ja EUR-kuormalavat muodostavat avoimen uudelleen käyttöjärjestelmän ja täyttävät vaatimukset. Tarkennuksia EU-asetuksen vaatimiin toimintatapoihin voi tulla vastuurooleihin, merkitsemistapoihin ja raportointeihin.

Puupakkauspäivien paneelissa Tarja-Riitta Blauberg ympäristöministeriöstä, Antti Tekoniemi ja Sami Onkalo Keskolta keskustelivat EU pakkaus- ja pakkausjäteasetuksesta. Tässä vaiheessa se herättää paljon kysymyksiä. Komissiosta on tulossa vielä tarkempia ohjeistuksia. Asiaa on syytä viestiä ja edelleen tarkentaa, jotta toimeenpanosta tulee sujuvaa. Toimintaketjun kaikilla osapuolilla on toimeenpanossa vastuuta.
Puupakkauspäivien vierailu järjestettiin Valmetin tehtaalle Vantaalle. Näimme teollisuuden sisäisen kuomalavatoiminnan ja puupakkaamisen osaamista. Kun pakattavat tuotteet ovat arvokkaita, niin myös puupakkaaminen on vaativaa. Hienoa, että puu on tällaisessa sopeutuva ja kestävä materiaali! Kiitos isännille valaisevasta esittelystä!