24.01.2023 -

Energiakriisi osunut kovaa myös palveluyrityksiin – Yritysten sähkötuesta saatava varaus tämän viikon lisätalousarvioon  

Tatu Rauhamäki

Johtaja, Elinkeinopolitiikka

,

Yritykset eivät saa unohtua, kun energiakriisin toimenpiteistä päätetään. Budjettivaraus yritysten sähkötuelle tarvitaan tällä viikolla neuvoteltavaan lisätalousarvioon, Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki bloggaa. 

Energian hinnannousu aiheuttaa palveluyrityksille merkittävää haittaa, selviää Paltan eri kyselyistä viime vuoden loppupuoliskolta.  

Jo alkusyksystä Paltan Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä palveluyrityksille selvisi, että korkeista energian hinnoista aiheutuu haittaa useammalle kuin kahdelle kolmesta palveluyrityksestä. Merkittävää haittaa aiheutuu joka kuudennelle palveluyritykselle. Kiertävät sähkökatkot taas aiheuttaisivat merkittävää haittaa joka kolmannelle palveluyritykselle, ja lisäksi lievää haittaa yli 40 prosentille.  

Jäsenkyselymme viime kuulta paljasti puolestaan, että moni jäsenemme joutuu harkitsemaan myös lomautuksia. Kyselyn vastaajista lomautuksia harkitsee seuraavan puolen vuoden aikana joka viides palveluyritys.  

On äärimmäisen tärkeää, ettei yrityksiä unohdeta energiakriisissä.

Onkin äärimmäisen tärkeää, ettei yrityksiä unohdeta energiakriisissä. Energiakriisistä eniten kärsivien, muutoin elinkelpoisten yritysten toiminnan tukeminen pahimman yli tukisi myös työllisyyttä ja voisi auttaa esimerkiksi vähentämään lomautuksia sekä siten osaltaan myös kotitalouksien hätää. 

On hienoa, että ministeri Lintilä on ilmoittanut, että hallitus varautuu myös yritysten tukemiseen ja on tavannut eri toimialoja ja elinkeinoelämän edustajia aiheen merkeissä, Palta mukaan lukien. Me Paltassa olemme valmiita kantamaan oman kortemme kekoon mahdollisimman toimivan tukimallin löytämiseksi.  

Tärkeintä on, että hallitus tekee päätökset mahdollisimman pian – yritysten sähkötuen osalta olemme jo nyt auttamattoman myöhään liikkeellä. Budjettivaraus yritysten sähkötuelle tarvitaan tällä viikolla neuvoteltavasta lisätalousarviosta. Tilanne on monille yrityksille vakava, eikä viivytyksille ole sijaa.  

Tatu Rauhamäki

Johtaja, Elinkeinopolitiikka

Yksikön johtaja

tatu.rauhamaki@palta.fi

Tältä kirjoittajalta myös