15.10.2020 -

Onks pakko käyttää maskii vaikkei taho?

Hanne Salonen

Neuvottelujohtaja

Kasvomaskien käyttö on puhuttanut paljon viime aikoina ja myös Paltan jäsenpalveluun on tullut mitä erikoisempia kysymyksiä liittyen maskin käyttöön työpaikoilla. Kasvomaskin tarkoitus on suojata muita ihmisiä, eikä maskin käyttäjää. Kasvomaski on erilainen työturvallisuusväline kuin esimerkiksi turvakengät työmaalla, koska sen tarkoitus on suojata erityisesti työkavereita ja asiakkaita. Turvallisuuskysymys yhtä kaikki ja työnantaja voi velvoittaa käyttämään kasvomaskia työpaikalla, mikäli sen arvion mukaan työturvallisuus tai asiakkaiden turvallisuus sitä edellyttää.

Epämiellyttävyys ei riitä syyksi olla pitämättä maskia.

Toisissa ammateissa kasvomaskin käyttö on varmasti epämiellyttävämpää kuin toisissa. Epämiellyttävyys ei kuitenkaan riitä syyksi olla pitämättä maskia. Erityisesti palvelualoilla on paljon työpaikkoja ja ammatteja, joissa etäisyyden tai maskin pitäminen on joko hankalaa tai mahdotonta. Vaikkapa tv-sarjan kuvauksissa näyttelijä ei voi pitää maskia, jos se ei hänen roolihahmonsa kasvoille kuulu. Edelleen esimerkiksi vartijan tai kampaajan työssä etäisyyden pitäminen asiakkaisiin on ajoittain mahdotonta. Asiakkaan käyttämä maski tuo suojaa näille työntekijöille ja työntekijän käyttämä maski suojaa asiakkaita ja työkavereita. Maskin käytöstä ei kannata tehdä oikeudellista kysymystä, koska korona ei tarttuessaan välitä, kuka oli toista oikeammassa.

On myös muistettava, että jotkut sairaudet estävät maskin käytön. EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaaran mukaan yhden tai kahden henkilön maskittomuus ei kuitenkaan estä laumasuojaa. Kaikkien meidän muiden tulee käyttää maskia ja toimillamme suojelemme niitä, jotka eivät maskia voi syystä tai toisesta käyttää.

Tätä blogia kirjoittaessa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on 14.10.2020 antanut suosituksen kasvomaskien käytöstä kaikille työpaikoille. Maskeja suositellaan pääkaupunkiseudun työpaikoilla käytettävän myös esimerkiksi kokousten aikana ja taukotiloissa. Paltan verkkosivuilta löydät ajantasaisia korona-ajan ohjeita työpaikoille. Sivuille on nyt täydennetty myös jäsentemme esittämiä kysymyksiä kasvomaskien käytöstä sekä vastauksiamme kysymyksiin.

Kiitos kun peset käsiä, pidät etäisyyttä, käytät maskia ja näin esimerkilläsi kannustat muitakin huolehtimaan kollektiivisesta turvallisuudesta.

Kirjoittaja on Paltan neuvottelujohtaja.

Pysy ajan tasalla palvelualoja ja työmarkkinoita koskevista aiheista, seuraa meitä sosiaalisen median kanavissamme TwitterissäLinkedInissä, Instagramissa ja Facebookissa sekä liity uutiskirjeemme tilaajaksi

Tältä kirjoittajalta myös