18.06.2020 -

Yritysten kustannustuki saatava heti hakuun

Tatu Rauhamäki

Johtaja, Elinkeinopolitiikka

Pitkään odotettu ja erityisen tarpeellinen yleistuki koronakriisistä kärsineille yrityksille, eli niin kutsuttu kustannustuki, on edennyt eduskunnan käsittelyssä. Talousvaliokunta sai mietintönsä valmiiksi tiistaina ja täysistunnon ensimmäinen käsittely oli eilen keskiviikkona.

Elinkeinoelämä, Palta mukaan lukien, on kiirehtinyt tuen voimaan saattamista. On ollut jo pitkään selvää, että aikaisemmat koronakriisiin rakennetut yritysten tukiohjelmat eivät ole riittäviä, eivätkä myöskään kohdennu kaikkein eniten kriisistä ja valtion siihen liittyvistä toimista kärsineille yrityksille.

Pääosin uusi kustannustukimalli on rakennettu hyvin. Tukea voi saada kiinteitten kustannusten ohella myös palkkakustannuksiin. Tämä on tärkeää yritysten toiminnan ylläpitämisen näkökulmasta ja vastaa ainakin osin Paltan jo aikaisemmin keväällä esittämään tarpeeseen restart-palkkatuesta.

Ei voi olla niin, että nopeat söisivät hitaat, vaan kustannustukea tulee riittää kaikille sitä hakeneille.

Mutta huolenaiheitakin on. Olemme elinkeinoelämän suunnalta esittäneet kysymyksen siitä, riittävätkö valtion neljännessä talousarviossa varatut 300 miljoonaa euroa kaikille tukea tarvitseville. Tämä on asia, joka maan hallituksen pitää varmistaa, tarvittaessa vaikka uuden lisätalousarvion kautta. Ei voi olla niin, että nopeat söisivät hitaat, vaan kustannustukea tulee riittää kaikille sitä hakeneille.

Lisäksi olemme tukimallia rakennettaessa nostaneet esille, että tuen maksimikorvaustaso olisi pitänyt nostaa viimeistään eduskuntakäsittelyssä 500 000 eurosta EU:n mahdollistamaan 800 000 euroon. Valitettavasti talousvaliokunta ei mietinnössään tähän puuttunut.

Sen sijaan mietinnössä on aivan oikein esitetty huoli niiden alojen osalta, joilta kokoontumisrajoitukset ja maan rajojen sulkeminen estivät toiminnan kokonaan tai rajoittivat sitä merkittävästi. Valiokunta kehottikin valmistelemaan kustannustuen sisään kriteeristön, jossa kyseessä olevien alojen erityispiirteet otetaan huomioon. Tähän kehotukseen tulee ehdottomasti vastata.

Hallitusta on toki myös syytä kiittää yrityksille erittäin tarpeellisesta kustannustuesta. Nyt se on saatava voimaan niin nopeasti kuin suinkin mahdollista.

Hallitusta on toki myös syytä kiittää yrityksille erittäin tarpeellisesta kustannustuesta. Nyt se on saatava voimaan niin nopeasti kuin suinkin mahdollista. Hallituksen tuleekin antaa siihen liittyvät asetukset välittömästi lain astuttua voimaan, niin että valtionkonttori voi avata tuen hakemisen.

Jokainen ylimääräinen päivä tai viikko nostaa turhien konkurssien riskiä. Niihin meillä ei yksinkertaisesti ole varaa.

Kirjoittaja on Paltan elinkeinopolitiikan johtaja. 

Pysy ajan tasalla palvelualoja ja työmarkkinoita koskevista aiheista, seuraa meitä sosiaalisen median kanavissamme TwitterissäLinkedInissä, Instagramissa ja Facebookissa sekä liity neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen tilaajaksi

Tältä kirjoittajalta myös