26.01.2024 -

Poliittiset lakot keskeyttävät myös raideliikenteen ja postin kulun – Palta huolissaan lakkojen kasvavista kerrannaisvaikutuksista

, ,

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti tänään poliittisesta työtaistelusta perjantaille 2.2. Ilmoitus koskee VR Kaukoliikennettä, VR Kaupunkiliikennettä, VR Transpointia, VR Fleetcarea, Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:tä, North Rail Oy:tä ja NRC Groupia, joissa lakko on ilmoitettu ajalle 2.2. klo 00:01–23:59. Käytännössä työtaistelut keskeyttävät juna-, metro- ja raitiovaunuliikenteen vuorokauden ajaksi koko maassa.

Myös Rautatiealan Unioni RAU ilmoitti lakosta 2.2. klo 00:00–18:59. Työnseisaukset koskevat veturinkuljettajia VR-yhtymä Oyj:ssä, North Rail Oy:ssä ja Fenniarail Oy:ssä sekä myös muita VR-Yhtymä Oyj:ssä olevia RAU:n työehtosopimuksen piirissä olevia henkilöitä. Lisäksi RAU:n työehtosopimuksen alaisissa tehtävissä Fintraffic Raide Oy:ssä työskentelevät eivät tee 2.2. klo 06:00–18:59 alkavia työvuoroja.

Eilen poliittisesta lakosta ilmoitti Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ajalle 1.2. klo 00:00 – 2.2. klo 18:00. Työnseisauksen kerrotaan koskevan viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen ja Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoita koskevan työehtosopimuksen mukaisia työtehtäviä Posti Group Oyj -konsernin yhtiöissä, sekä yrityksissä alihankintana ja vuokratyönä tehtäviä töitä.

Aiemmin poliittisia työtaisteluja helmikuun alkuun on ilmoitettu mm. teollisuuteen, lentoliikenteeseen ja vartiointialalle sekä ICT-, vakuutus- ja rahoitusalalle.

Palvelualojen työnantajat Palta on huolissaan lakkojen vaikutuksista yrityksiin ja yhteiskuntaan.

– Yhä laajenevat lakot eri toimialoilla aiheuttavat vakavan häiriön yhteiskunnan eri toimintoihin. Paitsi että lakoista aiheutuu haittaa ihmisten arkeen, yritykset ja Suomen talous maksavat lakoista kovan hinnan liiketoiminnan tappioina. Lakoista aiheutuva epävakaus aiheuttaa myös mainehaittaa ja saattaa heikentää Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten yritysten sijoituskohteena, työmarkkinajohtaja Minna Ääri Palvelualojen työnantajat Paltasta sanoo.

– Vaikka poliittiset mielenilmaisut ovat laillisia, niiden kerrannaisvaikutukset ovat moninkertaisia ja haitat ulottuvat jopa viikkoihin. Tämänhetkiset työtaistelutoimet näyttävät konkreettisesti, miksi työrauhalainsäädäntömme uudistamista tarvitaan, Minna Ääri painottaa.

Lisätiedot

Työmarkkinajohtaja Minna Ääri, 040 559 0833, minna.aari@palta.fi
Palvelualojen työnantajat Palta ry