30.10.2020 -

Yritysten kustannustuki tulossa uudelleen käyttöön – eduskunnalle jäi vielä korjattavaa   

,

Hallitus antoi kustannustuen jatkoa koskevan esityksen 29.10.2020 iltapäivällä. Kustannustuen tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronan aiheuttamassa vaikeassa taloustilanteessa.

Tuki on korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista. Tuen perusperiaate säilyy ennallaan eli toimialan ja yrityksen oman liikevaihdon tulee olla laskenut merkittävästi, että tukeen on oikeutettu.

Hallituksen esityksen mukaan kustannustukeen on tulossa muutoksia. Ensimmäiseen hakukierrokseen verrattuna mm. tukikausi on pitenemässä aikaisemmasta kahdesta kuukaudesta viiteen, liikevaihtoraja poistuu ja yritysten joustamattomia kustannuksia huomioidaan aikaisempaa laajemmin. Esitetyt muutokset parantavat tukijärjestelmää ja ovat linjassa myös Paltan näkemysten kanssa.

Eduskunnan tulisi vielä muokata lakiesitystä niin, että tuen määrää porrastetaan korkeammaksi kaikkein pahiten koronasta kärsineille toimialoille ja yrityksille.

– Eduskunnan tulisi vielä muokata lakiesitystä niin, että tuen määrää porrastetaan korkeammaksi kaikkein pahiten koronasta kärsineille toimialoille ja yrityksille. Niiden osalta tulisi joustamattomia kuluja kattaa korkeammalla osuudella kuin nyt esitetyllä 70 prosentilla. Lisäksi katsomme, että eduskunnan tulisi nostaa tuen yrityskohtaista maksimimäärää 500000 eurosta 800000 euroon, elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki Paltasta kommentoi.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan lakimuutokset pyritään saamaan voimaan joulukuussa 2020 ja kustannustuen haku pyritään avaamaan joulukuun lopussa. Yritykset hakevat tukea edelleen Valtiokonttorista.

– Hallitusta on syytä kiittää tuen uudelleen käyttöön ottamisesta. Palvelualojen näkymät ovat jälleen huonontuneet syksyn aikana. Tuki tulee nyt saada käyttöön niin nopeasti kuin mahdollista. Odotamme eduskunnalta asian rivakkaa käsittelyä, Rauhamäki sanoo.

Lue lisää kustannustuesta työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteesta.

Lue Paltan kantoja kustannustuen toiseen hakukierrokseen blogista.