23.03.2020 -

Kolme vinkkiä työnantajalle koronatilanteessa

1. Päivitä tietosi työsuhdeasioista koronatilanteessa

Koronatilanteessa moni asia mietityttää kokenuttakin hr-ammattilaista: miten käy palkanmaksun karanteenitilanteessa? Voiko työnantaja velvoittaa työntekijän terveystarkastukseen koronavirustartunnan selvittämiseksi? Olemme koonneet Paltan sivuille työnantajille suunnatun tietopaketin, joka ohjeistaa yleisimmissä koronaviruksesta aiheutuvissa tilanteissa. Sivuilta löydät vastauksia muun muassa matkustukseen, etätyöhön, poissaoloon töistä ja vuosilomaan liittyviin kysymyksiin. Päivitämme ohjeistusta jatkuvasti.

2. Hae tukea, jos olet koronakriisin vuoksi talousvaikeuksissa

Kysynnän äkillinen vähentyminen tai jopa lakkaaminen on aiheuttanut monelle yritykselle akuutteja taloudellisia huolia. Ensimmäiseksi yhteys kannattaa ottaa omaan pankkiin ja muihin yrityksen rahoittajiin. Useat pankit ovat jo kertoneet, että ne ovat valmiita lyhennysvapaisiin ja maksuaikajoustoihin koronatilanteen seurauksena. Sivuiltamme löydät kootusti tietoa muun muassa työnantajamaksujen lykkäämiseen, verotukseen sekä Finnveran, Business Finlandin ja ELY-keskusten rahoituspalveluihin liittyen.

3. Ota selvää joustoista työlainsäädännössä ja työehtosopimuksissa

Työmarkkinakeskusjärjestöt ja Suomen hallitus ovat sopineet koronakriisiä koskevista väliaikaisista muutoksista työlainsäädäntöön. Muutosten voimaantuloajankohdasta kerrotaan heti, kun se on selvillä. Muutokset koskevat vain työlainsäädäntöä, ja alakohtaisissa työehtosopimuksissa voi olla laista poikkeavia määräyksiä. Jos työnantajaa sitovassa työehtosopimuksessa on sovittu laista poikkeavasti, tulee työnantajan jatkossakin ensisijaisesti noudattaa työehtosopimuksen määräyksiä. Palta pyrkii viemään työlainsäädäntöön tulevat muutokset omiin työehtosopimuksiinsa sopimalla asiasta ammattiliittojen kanssa. Oma Paltan asiantuntijasi osaa kertoa, mikä tilanne on edustamasi yrityksen työehtosopimuksesi osalta.

Tutustu Koronatietoa työnantajille -sivuumme.

Pysy ajan tasalla palvelualoja ja työmarkkinoita koskevista aiheista, seuraa meitä myös sosiaalisen median kanavissamme TwitterissäLinkedInissä ja Instagramissa sekä liity neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen tilaajaksi