20.04.2021 -

Nyt tarvitaan päätöksiä kasvun edellytyksistä ja työllisyyden lisäämisestä

Tatu Rauhamäki

Johtaja, Elinkeinopolitiikka

,

Suomi tarvitsee hallitukselta merkittäviä päätöksiä kasvun edellytysten kohentamisesta ja työllisyyden lisäämisestä, elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki bloggaa.

Hallitus kokoontuu huomenna Säätytalolle kehysriiheen ja perinteiseen hallituskauden puolivälin tarkasteluun. Neuvotteluille varatut kaksi päivää ovat Suomen tulevaisuuden kannalta poikkeuksellisen tärkeitä.

Kaksi vuotta sitten päätetty hallitusohjelma vanheni sinä päivänä, kun korona levisi globaaliksi pandemiaksi. Puolivälin tarkastelussa tehtävät tai tekemättä jätettävät päätökset tulevat ratkaisemaan sen, nouseeko kansantaloutemme koronakriisistä vahvan kasvun tielle vai ei. Hallituksen tuleekin sopia hallitusohjelman merkittävästä päivittämisestä vastaamaan kriisistä toipuvan kansantalouden akuutteja tarpeita. Hallituksen tukitoimet akuutissa kriisissä ovat olleet ja ovat edelleen tarpeellisia, mutta  rajun pandemiasta aiheutuneen velkaantumisen jälkeen on tarpeen myös palata julkisen talouden kehyksiin.

Yhtälö ei ole helppo. Se tulee vaatimaan jokaiselta hallituspuolueelta monista periaatteellisistakin linjoista joustamista. Päätöksiä on kuitenkin pakko saada aikaan.

Paltalla on kaksi keskeistä terveistä hallituksen neuvotteluun. Suomi tarvitsee hallitukselta merkittäviä päätöksiä: 1. Kasvun edellytyksistä ja 2. Työllisyyden lisäämisestä.

Nämä asiat ovat luonnollisesti toisistaan riippuvaisia. Uusia työpaikkoja yksityiselle sektorille Suomeen ei synny, elleivät kasvun edellytykset ja näkymät ole kunnossa. Kun tulevaisuuden kasvunäkymät ovat uskottavia, on rohkeutta tehdä myös työllistämispäätöksiä. Siksi myös työllisyyteen liittyvät päätökset on tehtävä nyt.

Paltan keskeisimmät kehysriihitavoitteet on koottu tämän blogin loppuun. Paltalaiset ovat viimeisten muutaman viikon sisällä kirjoittaneet tämän blogin lisäksi viisi muuta kehysriihen tavoitteitamme avaavaa blogia, joiden linkit löytyvät blogin lopusta. Kirjoituksista löytyvät eväät niin uuden kasvun, paremman tuottavuuden kuin korkeamman työllisyyden synnyttämiseksi.

Palvelualoja kannattaa kuunnella, sillä yksityiset palvelut tuottavat yli 40 prosenttia Suomen BKT:sta ja työllistävät yli puolet Suomen yksityisestä sektorista. Myös uudet työpaikat syntyvät ja ovat syntyneet koko 2000-luvun palvelualoille – tästä todisteena on 380 000 uutta työpaikkaa viimeisen 20 vuoden aikana.

Kun edelliseen vielä lisää sen, että Suomen koko viennin volyymin kasvu on tullut palveluista viimeisen 10 vuoden aikana ennen koronakriisiä ja että palvelukauppa on koko tuon ajan kasvanut maailmalla tavarakauppaa nopeammin, on selvää, ettei Suomen talous eikä sen enempää työllisyyskään nouse ilman palvelualojen menestystä.

Paltalaisten blogit kehysriihitavoitteista

Kasvukiri palveluista – Paltan viestit kehysriiheen

Suomi tarvitsee kasvukirin, ja avainroolissa on palvelutalous. Hallituksen puoliväliriihestä tarvitaan panostuksia palveluvientiin, aktiivisia työllisyystekoja ja vähähiilisen liikenteen edistämistä. Tutustu kaikkiin Paltan kasvuratkaisuihin alla olevasta linkistä ja osallistu keskusteluun Twitterissä: #KasvukiriPalveluista.

Lue lisää

Tatu Rauhamäki

Johtaja, Elinkeinopolitiikka

Yksikön johtaja

tatu.rauhamaki@palta.fi

Tältä kirjoittajalta myös