09.10.2019 -

Postille haetaan toiminnan joustavuutta lisääviä työehtoja – neuvotteluesitys ei sisällä palkanalennuksia tulevalle sopimuskaudelle

, ,

Tiedote 9.10.2019
Palvelualojen työnantajat Palta ry & Posti Group Oyj

Palvelualojen työnantajat Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU jatkoivat neuvotteluja Postin työehtosopimuksesta tänään 9.10.2019.

− Neuvotteluissa pyritään löytämään kestäviä ratkaisuja, joilla voidaan lisätä Postin toiminnan joustavuutta ja vastata erittäin kilpaillun ja vahvassa murroksessa olevan markkinan asettamiin haasteisiin. Postin neuvotteluesitys ei sisällä palkanalennuksia tulevalle sopimuskaudelle. Tavoitteena ovat siis joustavat, rakenteeltaan samantasoiset ehdot kuin kilpailijoilla, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

− Konkreettinen esimerkki haettavista ratkaisuista on, että kirjeitä voitaisiin jakaa aamun sanomalehden jakelun yhteydessä. Postin ja PAU:n välinen erillinen sopimus kieltää tämän. Suomessa toimii Postin lisäksi 16 muuta jakeluyritystä, jotka kaikki jakavat kirjeitä aamujakeluna, Aarto jatkaa.

− Emme hae Paltan ja PAU:n välisissä työehtosopimusneuvotteluissa palkanalennuksia tulevalle sopimuskaudelle, mutta ratkaisuja toiminnan joustavuuden lisäämiseksi ja kilpailukykymme säilyttämiseksi on löydettävä pian. Posti on historiansa suurimmassa murroksessa, koska paperipostin määrä laskee kiihtyvällä tahdilla. Jaamme suomalaisiin koteihin nyt keskimäärin noin viisi osoitteellista lähetystä viikossa. Parin vuoden päästä enää kolme, sanoo Postipalvelut-liiketoimintaryhmän johtaja Yrjö Eskola.

− Jaamme niin kauan kun jaettavaa on, mutta koko postialalla käynnissä oleva muutos etenee nopeasti ja nostaa kirjekohtaista hintaa kestämättömälle tasolle ilman uusia toimenpiteitä kustannusten hillitsemiseksi, Eskola toteaa.

Neuvottelujen piirissä on noin 10 000 henkilöä, joista suurin osa toimii postinjakelutehtävissä. Aiemmin esillä ollut pakettilajittelun henkilöstö ei ole näiden neuvottelujen piirissä. Seuraavan kerran neuvotteluosapuolet tapaavat ensi maanantaina 14.10.2019.

Posti on historiansa suurimmassa murroksessa: muutos on välttämätön mutta kivulias – kasvua haetaan yhä vahvemmin verkkokaupasta ja logistiikasta

Postin toiminta rahoitetaan sen asiakkaiden maksamista palveluista eikä yhtiö saa toimintaansa valtion tukea. Postin on pystyttävä kilpailemaan muiden jakelualalla toimivien yritysten kanssa. Noin 96 prosenttia Postin jakelumääristä kertyy kilpailluista palveluista (yrityskirjeet, lehdet, paketit ja muut lähetykset). Säännellyn yleispalvelun osuus on noin 4 prosenttia lähetyksistä.

Muutokset koko postialalla sekä Suomessa että ulkomailla johtuvat digitaalisuuden erittäin voimakkaasta kasvusta. Kirjeiden jakelumäärä Suomessa on puolittunut kymmenessä vuodessa ja tänä vuonna postin määrä laskee noin 15 prosentin vauhtia muun muassa julkinen sektorin luopuessa paperipostista. Tämä tarkoittaa Postille noin 70 miljoonan euron liikevaihdon menetystä vuosittain.

Vaikka paperipostin volyymilasku on syönyt Postin liikevaihtoa, on yhtiö samaan aikaan onnistunut kasvattamaan liikevaihtoa paketti ja verkkokaupan sekä logistiikkaratkaisujen puolella strategiansa mukaisesti. Postin tulevaisuutta rakennettaessa, kasvua on haettava yhä vahvemmin verkkokaupasta ja logistiikasta.


Lisätiedot:

Tuomas Aarto, puh. 040 152 0073
Toimitusjohtaja, Palvelualojen työnantajat Palta ry