26.08.2020 -

Pro ei kunnioita työelämän pelisääntöjä: painostaa yrityksiä ohi oikeuskäsittelyn  

, ,

Ammattiliitto Pro painostaa laittomilla tukilakoilla Palvelualojen työnantajat Paltan jäsenyrityksiä asiassa, jonka käsittely on työtuomioistuimessa kesken. Pro vaatii, että Paltan jäsenyritykset vaikuttaisivat siihen, että toisen työnantajaliiton jäsenyritys Suomen Kotidata Oy noudattaisi yrityksen toimintaan soveltumatonta ICT-alan työehtosopimusta. Palta pitää Pron toimintaa täysin käsittämättömänä ja vastuuttomana.

Pro on tänään ilmoittanut tukilakon aloittamisesta kolmessa Paltan jäsenyrityksessä.  Rainmaker Customer Experiences Oy:ssä tukilakko koskee Telia Finlandille ja Elisalle tehtäviä töitä. Pron ilmoituksen mukaan lakko alkoi tänään 26.8.2020 kello 7:00 ja se päättyy 28.8.2020 kello 24:00.

Tämän lisäksi Pro on ilmoittanut tukilakosta Elisa Oyj:ssä ja Telia Finland Oyj:ssä. Tukilakon on ilmoitettu alkavan 27.8. klo 6:00 ja päättyvän 28.8. klo 24:00.

Palta pitää Pron toimintaa täysin häikäilemättömänä. Pro yrittää laajentaa ICT-alan työehtosopimuksen soveltamisalaa ja painostaa Kaupan liiton jäsenyritystä Suomen Kotidata Oy:tä soveltamaan ICT-alan työehtosopimusta yrityksen noudattaman Kaupan alan työehtosopimuksen asemesta. Kotidatassa on parhaillaan käynnissä laiton lakko ja nyt Pro on päättänyt aloittaa tukilakkoja myös Paltan jäsenyrityksissä. Pro esittää myös täysin tekaistuja väitteitä teleoperaattorien ja Kotidatan toimintaan liittyen.

– Työtaistelu ja siihen liittyvät tukilakot ovat laittomia. Pro ei näytä välittävän työelämää koskevasta sääntelystä ja kävelee työelämäinstituutioiden yli. Kotidatan työriidassa on kyse yrityksessä sovellettavasta työehtosopimuksesta, ja asia on parhaillaan työtuomioistuimessa ratkaistavana. On käsittämätöntä, että Pro kieltäytyy odottamasta työtuomioistuimen ratkaisua vaan sen sijaan laajentaa lakkoilua, toimialapäällikkö Anu Sajavaara Paltasta toteaa.

– Nyt ilmoitetut työtaistelutoimet kertovat jälleen kerran siitä, miten yksittäinen ammattiliitto voi järkyttää yhteiskuntarauhaa ja vaikeuttaa merkittävästi kiistojen ulkopuolella olevien yritysten liiketoimintaa. Tästä aiheutuu haittaa myös yritysten asiakkaille. Tilanne on kohtuuton ottaen myös huomioon sen, miten vaikeassa tilanteessa yritykset ovat koronaepidemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi, Sajavaara jatkaa.

Suomen Kotidata on Kaupan liiton jäsen ja noudattaa Kaupan alan työehtosopimusta. Yritys myy mm. kodin älylaitteita, ohjelmistoja ja niihin liittyviä oheispalveluja liikkeissä ja asiakkaiden kotona. Neuvotteluosapuolina Kaupan työehtosopimuksessa ovat Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM.

ICT-alan toimihenkilöiden työehtosopimuksen neuvottelevat Palvelualojen työnantajat Palta ja Ammattiliitto Pro. Osa Paltan jäseninä olevista teleoperaattoreista käyttää toiminnassaan Suomen Kotidata Oy:n palveluita.

Lisätietoja:

Ei kuvaa

Anu Sajavaara

,

anu.sajavaara@palta.fi