20.05.2022 -

ICT-alan neuvottelut jumissa – jatkuva lakkoilu likaista järjestöpolitiikkaa

Minna Ääri

Johtaja, Työmarkkinat

, ,


Palvelualojen työnantajat Palta ja Ammattiliitto Pro ovat neuvotelleet ICT-toimihenkilöiden ehdoista vuoden alusta saakka. Toistaiseksi emme ole löytäneet yhteistä ratkaisua uusista työehdoista keskinäisissä neuvotteluissamme tai sovittelijan johdolla. Tällä viikolla sovittelu keskeytettiin, koska valtakunnansovittelijan toimiston näkemyksen mukaan osapuolten näkemykset ovat liian kaukana toisistaan sovun syntymiseksi.

Pro on järjestänyt alalla jo kolme lakkoa, ja tänään viikonlopun kunniaksi sähköpostiin kilahti neljäs lakkovaroitus.

Onko työnantajapuoli todella niin joustamaton, että sopua ei sen vuoksi löydy? Työnantajapuolta pöydässä edustavan Paltan pääneuvottelijana totean, että meistä ratkaisun syntyminen ei ole kiinni. Suuren haasteen neuvotteluille aiheuttaa se, että Pron kertomat esteet sovun löytymisen tiellä muuttuvat jatkuvasti.

Pron kertomat esteet sovun löytymisen tiellä muuttuvat jatkuvasti.

Pitkään suurin este neuvotteluissa oli, että työnantajapuoli ei Pron väitteiden mukaan huomioinut tarpeeksi Pron toiveita palkankorotusten kohdentamisesta alempiin palkkaluokkiin. Asiaan haettiin ratkaisua, ja molemmissa sovintoesityksissä oli tämä kulma erityisesti huomioitu. Pro kuitenkin hylkäsi siis kaksi sovintoesitystä, joista kumpikaan ei sisältänyt mitään työehtojen heikennyksiä.

On hyvä huomata, että sovintoesitykset ovat myös sisältäneet asioita, jotka ovat olleet meille työnantajapuolella vaikeita hyväksyä ja jotka olisivat olleet merkittäviä vastaantuloja sopimukseen pääsemiseksi. Tällainen on esimerkiksi vuokratyöntekijöiden palvelusvuosilisä, jonka olisimme toisessa sovintoesityksessä olleet valmiita hyväksymään. Syytökset siitä, että Palta olisi joustamaton tai ajaisi härkäpäisesti ainoastaan omaa linjaansa, ovat siis muunneltua totuutta.

Tänään syytökseksi kelpasi, että työnantaja on kieltäytynyt jakamasta neuvotteluihin liittyvää olennaista tietoa alan palkkakehityksestä. Kuulostaa raflaavalta, mutta todellisuus on jälleen kerran tylsempi. Saamme laajalti tietoja yritysten liiketoiminnan kehittymisestä jäseniltämme, mutta ne eivät ole julkisia emmekä voi niitä vapaasti jakaa eteenpäin. Yrityksille kyse on usein liikesalaisuuksista. Palta jakaa sovittelun kannalta tarpeelliset ja sen käytössä olevat tiedot sovittelijalle salassapitovelvoitteet huomioiden.

Olemme Paltana tällä neuvottelukierroksella solmineet jo 100 yleisen linjan mukaista sopimusta neuvottelukumppaniemme kanssa, ja käytäntö on jokaisessa pöydässä sama: työnantajapuolella on omat laskelmansa, työntekijäpuolella omansa. Niitä sitten sovitellaan yhteen.

Julkisuudessa Pro on kertonut mm. jäsenmääränsä kasvusta, yhteisistä lakkolounaista ja -aamiaisista ja muusta yhteisestä toiminnasta. Kepeä suhtautuminen kertoo, että Prolla ei todellisuudessa ole halua tai kiirettä edistää sovintoa. Sovittelun aikataulukin sai Prolta haukut, vaikka sovittelusta päättää nimensä mukaisesti sovittelija. Tuntuu siltä, että vikaa löytyy kaikkialta paitsi peilistä.

Tämänpäiväisessä blogissaan Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kuvaili ict-alan sovittelussa olevan “farssin ainekset”. Wikipedian mukaan farssi on hullutteleva ja ilveilevä komedian laji, mutta mitään hauskaa tilanteessa ei ole. Yhteiskunnan toimivuuden kannalta niinkin keskeisellä alalla kuin ict-alalla molempien osapuolten ensisijainen tavoite tulisi olla työriidan päättäminen ja sovun syntyminen.

Minna Ääri

Johtaja, Työmarkkinat

Yksikön johtaja

minna.aari@palta.fi

Tältä kirjoittajalta myös