18.04.2024 -

Futucast: Millainen on Suomen maine ja miten se vaikuttaa osaajapulaan?

, ,

Suomi ja palvelualat kärsivät osaajapulasta, yritysten täytyy tulevaisuudessa pystyä yhä paremmin pitämään nykyiset työntekijät ja rekrytoimaan uusia sekä Suomesta että ulkomailta. Vetovoimainen maa ja yritys erottuu kilpailijoista. Mistä syntyy Suomen vetovoima, entä yritysten? Ja mitä tekemistä vetovoimalla on työntekijöiden saatavuuden kannalta? Tästä keskustelevat Futucast-podcastin ja Paltan kaupallisessa yhteistyöjaksossa mainetta vuosikymmenet tutkineen T-Media Oy:n toimitusjohtaja Harri Leinikka ja Paltan johtava asiantuntija Milka Kortet.

Mikä merkitys maineella on Euroopassa potentiaalisten muuttajien keskuudessa?

 – Kyllä sillä on iso merkitys, kun tehdään päätös siitä mihin maahan lähdetään elämää perustamaan. Usein katsotaan maan taloudellistakin tilannetta, että mikä maa on taloudellisesti vetovoimainen ja kasvusuunnassa. Samoin merkitystä on johtamisella ja vuorovaikutuksella, sekä ketteryydellä. Sillä onko maa edelläkävijä jollain osa-alueella, onko se esimerkiksi turvallinen, sanoo Harri Leinikka.

Työvoimapula on pitkään ollut palvelualoilla suuri kasvun este. Taantuma on hetkellisesti helpottanut pahinta pulaa, mutta kokonaan se ei ole poistunut. Palvelualoilla suuria lomautuksia on nähty vähemmän kuin monella muulla alalla, sillä työvoimavaltasilla aloilla nykyisistä työntekijöistä pyritään pitämään tiukasti kiinni taantuman yli. Tiedossa on, että osaajapula räjähtää kun talous alkaa kasvaa.

Suomen nykyisellä ikärakenteella tyovoimapula tulee jatkossa vain pahenemaan, eikä sitä pystytä taltuttamaan kotimaisin voimin. Tarvitsemme reippaasti työperäistä maahanmuuttoa, niin huippuosaajia kuin kädentaitajia.

 – Suomen kilpailukyky tarvitsee ulkomaisia osaajia, jotka tulevat tänne perheineen. Suomen maine turvallisena maana on tässä eduksi, kertoo Milka Kortet.

 – Jokaisen yrityksen pitäisi ymmärtää se että maineella on merkitystä ja myös suunnitelmallisesti tehdä työtä sen eteen millainen yrityksen maine on. Sillä yritys voi vaikuttaa myös siihen miten houkutteleva yritys on työpaikkana, Kortet jatkaa.  

Mistä Suomen pitäisi olla ylpeämpi ja miten mainetta voi rakentaa paremmaksi? Kuuntele koko jakso, niin tiedät. Parempi vetovoima on Palvelus Euroopalle

Futucast x Palta: Milka Kortet ja Harri Leinikka: Työperäinen maahanmuutto ja Suomen maine

Kuuntele jakso Spotifysta

Palvelus Euroopalle

Palvelus Euroopalle on Paltan EU-vaaliteemoja yhdistävä nimike. Tehdään seuraavalla parlamenttikaudella asioita, joiden myötä Suomesta ja EU:sta tulee entistä parempi paikka meille kaikille elää ja yrittää. Se on Palvelus Euroopalle.

Kaikki EU-valitavoitteemme