07.01.2019 -

Kunnossapito on yhä enemmän ennakointia

,

Teknologia tulee muuttamaan kunnossapitoalaa merkittävästi seuraavan 2-5 vuoden kuluessa, uskoo Maintpartner Groupin toimitusjohtaja Pasi Tolppanen.

Miehittämättömiä ilma-aluksia eli drooneja käytetään jo korkeiden piippujen ja voimajohtojen tarkistukseen. Sukellusroboteilla saadaan tarkistettua monia vedenalaisia paikkoja, jotka ovat joko hankalasti saavutettavia tai vaarallisia.  Analysoimalla automaatiojärjestelmiin kertyvää dataa koneoppivalla analytiikalla voidaan ennustaa ja välttää tehtaiden ja voimalaitosten vikaantumisia.

Uuden teknologian avulla voidaan siirtää jopa hiljaista tietoa kokeneilta huoltomiehiltä nuoremmille.

”Kymmeniä vuosia samalla tuotantolaitoksella työskennellyt konkari kuulee jo äänestä, jos laitteistossa on jotain outoa. Tuo tieto voidaan ohjelmoida järjestelmiimme niin, että outo ääni aiheuttaa hälytyksen valvomossa automaattisesti”, havainnollistaa käyttö- ja kunnossapitoyritys Maintpartner Groupin digiratkaisuista vastaava johtaja Jari Salminen.

Tuotannon jatkuvuus ja turvallisuus tärkeintä

Suomalaisen Maintpartnerin asiakaskuntaan kuuluu yrityksiä ja julkishallintoa lähes kaikilta teollisuudenaloilta. Jalansija on vankin energia-, kemian- ja metalliteollisuudessa.

Kun PwC tutki Maintpartnerin tilauksesta teollisuuden ja energia-alan näkemyksiä kunnossapidosta, tärkeimmiksi tehtäväksi nousivat tuotannon jatkuvuuden varmistaminen ja turvallisuus. Teknologiaa hyödynnetään molemmissa, vaikka turvallisuudessa tärkeintä onkin oikea asenne ja turvallisuutta korostavat prosessit. Maintpartnerissa turvallisuudessa onnistuminen otetaan huomioon myös palkitsemisessa.

Ennakointi tuo säästöjä ja tyytyväisiä asiakkaita

Toiminnanohjausjärjestelmän kaltaista digiteknologiaa, jossa huoltohenkilöstö saa tehtävät ja kuittaa työn suoritetuksi puhelimellaan, on käytetty alalla jo pitkään. Seuraava vaihe on automaatiojärjestelmien keräämän datamäärän hyödyntäminen erityisesti vikatilanteiden ennakoinnissa.

”Koneoppivaan analytiikkaan perustuva valvonta hälyttää heti, kun jotain poikkeavaa tapahtuu. Ihminen sitten päättää, vaatiiko poikkeama paikan päällä käyntiä välittömästi vai voidaanko asia hoitaa seuraavalla huoltokatkolla”, havainnollistaa Salminen.

Asiakkaalle on iso etu, kun huoltotarve saadaan selville hyvissä ajoin eikä yllättäen. Tällöin varaosat saadaan tilattua ajoissa ja esimerkiksi voimalaitoksen toiminta ajettua alas hallitusti ja varavoiman käyttö suunniteltua niin, ettei kukaan jää ilman sähköä. Tästä Maintpartnerilla on jo onnistuneita kokemuksia suurimman asiakkaansa Fortumin kanssa.

”Pelkkä huippuanalytiikka ei tietenkään riitä, vaan myös kohteen prosessit on tunnettava hyvin”, korostavat Tolppanen ja Salminen.

5G mahdollistaa korjaukset etänä

Maintpartner toimii yli 50 paikkakunnalla Suomessa ja yhteensä 25 paikkakunnalla Ruotsissa ja Puolassa. Toimintaa on myös Virossa.

Laadukkaiden tietoverkkojen ja uuden teknologian ansiosta oman talon osaamista voidaan tulevaisuudessa hyödyntää entistä paremmin maantieteellisestä etäisyydestä riippumatta. Tämän mahdollistaa lisätty todellisuus virtuaalilaseineen. Kun huoltohenkilöä etänä opastava ekspertti laittaa päähänsä virtuaalilasit, hän näkee saman ympäristön kuin kohteessa oleva henkilökin.

Tämä onnistuu jo nyt, vaikka ainakin lasien käytettävyydessä on vielä toivomisen varaa. ”Olemme hyödyntäneet lisättyä todellisuutta jo tilanteessa, jossa pölyallergisen erityisosaajan oli vaikea työskennellä asiakkaan tiloissa”, kertoo Tolppanen.

5G-standardi sisältää esimerkiksi reaaliaikaisen videon hyödyntämiseen liittyviä komponentteja ja tuo näin uusia mahdollisuuksia etähuoltoon.  Uuden teknologian toivotaan houkuttelevan alalle myös automaatiosta kiinnostuneita nuoria.

Maintpartner on Pohjois-Euroopan johtavia teollisuuden käyttö- ja kunnossapitoyrityksiä. Yrityksellä on Suomessa runsaat 1100 työntekijää ja se toimii myös Ruotsissa, Virossa ja Puolassa. Liikevaihto Suomessa vuonna 2017 oli noin 121 miljoonaa euroa, kansainvälisesti 167 M€.

Kuvassa vasemmalla Maintpartnerin toimitusjohtaja Pasi Tolppanen ja oikealla digiratkaisuista vastaava johtaja Jari Salminen.