23.03.2022 -

Luonnon monimuotoisuuden merkitys ja hallinta yrityksissä – Aamunavaus-webinaarimme tallenne katsottavissa

,

Paltan Aamunavaus-webinaarissa 23.3.2022 kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja ajankohtaisesta aiheesta, luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin merkityksestä ja hallinnasta yrityksissä. Puhujiksi webinaariin oli kutsuttu Sitran johtava asiantuntija Timo Lehesvirta ja Finnairin vastuullisuuspäällikkö Tuomo Karppinen. Tilaisuuden webinaaritallenteen löydät tämän artikkelin alaosasta.

Biodiversiteetin ja luonnon merkitys ihmiskunnalle on valtava.

– Ihmisen luontoriippuvuus on täydellistä, olemme joka hetki riippuvaisia luonnosta. Luonto tarjoaa meille ruokaa, suojaa, raaka-aineita, energiaa, lääkkeitä, puhdasta ilmaa ja vettä, virkistystä ja terveyttä. Luonnon vaikutukset myös yrityksiin ovat aina vähintään välillisiä, Timo Lehesvirta kertoi.

Pääviesti Lehesvirran puheenvuorossa oli yritysten luontovaikutusten määrittämisen tärkeys. Ratkaisukeskeisyys, sitoumukset ja toimintaohjelma luovat hyödyllistä omistajuutta.

– Talous ei toimi erillään luonnosta. Yli puolet maailman BKT:sta on riippuvainen luonnosta ja sen palveluista. Monimuotoisuutta ja luontoa suojaavat toimet tulevat sitä halvemmaksi, mitä nopeammin ne toteutetaan, Lehesvirta muistutti.

Vastuullisuus ja kestävyys vahvasti mukana Finnairin strategiassa

Tuomo Karppinen kertoi puheenvuorossaan, miten Finnairilla biodiversiteetin hallinta on otettu huomioon osana vastuullisuustyötä.

Vastuullisuus koostuu sosiaalisten, ympäristöllisten ja taloudellisten asioiden tasapainosta. Muutokset toimintaympäristössä vaikuttavat tasapainon hallintaan: ennen pandemiaa strategiatyön keskiössä oli vahvasti ympäristöystävällisyys, kun taas pandemian aikana sosiaalinen vastuullisuus on noussut painopisteeksi.

– Alalla halutaan vahvasti olla mukana tukemassa kestävien uusiutuvien polttoaineiden käyttöä. Tässä kokonaisuudessa pitää huomioida skaala erilaisia vaikutuksia, mukaan lukien luonnon monimuotoisuus, Karppinen sanoi.

Yksi konkreettinen toimi luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi Finnairilla on nollatoleranssi eläinten salakuljettamiselle. Työtä tämän eteen Finnairilla tehdään muun muassa koulutuksen, tiedottamisen ja viranomaisyhteistyön kautta.

Kuinka alkuun biodiversiteettityössä?

Molemmat puhujat painottivat biodiversiteettityötä aloittelevia yrityksiä kartoittamaan ensin oman yrityksen ympäristövaikutukset, sekä välittömät että välilliset. Siitä työ lähtee askel kerrallaan liikkeelle, ja omaa osaamista ja tietoisuutta ympäristöaiheista voi kasvattaa opiskelemalla ja tutustumalla aiheeseen syvemmin. Timo Lehesvuori vinkkasi aiheesta kiinnostuneille yrityksille hyväksi startiksi esimerkiksi Sitran 26.4.2022 järjestämää webinaaria Mitä luonto ja luonnon monimuotoisuus tarkoittavat liiketoiminnalle? Lisää tietoa webinaarista löydät tästä.

Kiinnostuitko aiheesta? Voit katsoa webinaarin tallenteen alta.

Palta järjestää noin 4 kertaa vuodessa kaikille avoimia, maksuttomia Aamunavaus-webinaareja. Aamunavauksissa käsitellään ajankohtaisia mm. työelämään, osaamiseen ja digitalisaatioon liittyviä teemoja, ja Paltan omien asiantuntijoiden lisäksi puhujina kuullaan kiinnostavia vieraita. Vieraspuheenvuorojen jälkeen tilaisuuksissa on varattu aikaa osallistujien kysymyksille. Webinaarien tallenteet on mahdollista katsoa myös jälkikäteen Paltan verkkosivuilta.