15.05.2019 -

TEM:in työmarkkinaennuste: Kasvu ainoastaan palvelualojen varassa, hiipumisen merkkejä näkyvissä

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tällä viikolla (14.5.2019) tuoreen työmarkkinaennusteensa, jonka mukaan työmarkkinakehitys oli vuonna 2018 poikkeuksellisen suotuisaa. Näkyvissä on kuitenkin hiipumisen merkkejä: kohtaanto-ongelmat, rakenteellinen työttömyys ja väestön ikärakenteen muutos alkavat jo rajoittaa työllisyyden kasvua.

– 75 % työllisyysaste on hyvä ja kunnianhimoinen tavoite, jota kaikki kannattavat. Tuore ennuste viestittää kuitenkin kasvavista haasteista tavoitteen saavuttamisessa, Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki sanoo.

Ennusteen mukaan työllisyysaste kasvaa tänä vuonna 72,8 prosenttiin ja ensi vuonna 73,4 prosenttiin. Työllisyysasteen ennustetaan kasvavan ja työttömyysasteen laskevan vielä ensi vuonna. Toimialoittain tarkasteltuna työpaikkojen tarjonta on ennusteen mukaan yksinomaan palvelusektorin varassa.

Työllisyyskasvu pelkästään palvelusektorin varassa

Yksityiset palvelut työllistävät entistä suuremman osan suomalaisista. Paltan tilastojen mukaan yksityiset palvelut ovat 2000-luvulla luoneet Suomeen lähes 300 000 uutta työpaikkaa, kannatellen taloutta myös taantuma-aikana.

Yksityiset palvelut ovat 2000-luvulla luoneet Suomeen lähes 300 000 uutta työpaikkaa.

Suurin osa uusista yrityksistä syntyy palvelusektorille. Palveluyritysten mahdollisuudet kasvaa ja työllistää ovatkin avainasemassa työllisyystavoitteen saavuttamisessa. Esimerkiksi naapurissamme Ruotsissa viime vuosien talouskasvu ei ole perustunut vanhoihin lääkkeisiin, vaan nimenomaan palvelualojen kasvuun ja palveluviennin kansainvälisen vetoon.

-Palveluiden merkitys kasvaa kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Tuleva hallitus voi helpottaa omaa työtään työllisyystavoitteen saavuttamiseksi antamalla palveluyrityksille mahdollisimman hyvät edellytykset työllistää ja luoda uusia työpaikkoja. Myös kannustinloukkoja tulee aktiivisesti purkaa ja työperäistä maahanmuuttoa lisätä, Rauhamäki toteaa.

Palvelualojen viestit seuraavalle hallitukselle löydät kootusti täältä.

Lisätietoja: