14.01.2022 -

Ilmailutekniikan lakko alkaa maanantaina – Palta ihmettelee Pron häikäilemättömyyttä

, , ,

  • Ammattiliitto Pro aloittaa ma 17.1. ilmailutekniikan työnseisauksen viidessä ilmailualan yrityksessä
  • Taustalla on työntekijäjärjestöjen keskinäinen kiista työntekijöiden edustuksesta lentoliikenteen palveluja koskevissa työehtosopimusneuvotteluissa
  • Alan työehdoista neuvotellaan seuraavan kerran työehtosopimustasolla Paltan ja IAU:n välillä ennen nykyisen sopimuksen päättymistä keväällä 2023

Ammattiliitto Pro aloittaa maanantaina 17.1.2022 klo 6:00 ilmailualan teknisiä työntekijöitä ja Ilmailutekniikan ammattiyhdistys ITA ry:n jäseniä koskevan työnseisauksen. Työnseisaus päättyy 31.1.2022 klo 6:00. Yhtiöt, joita työnseisaus koskee ovat Finnair Oyj, Finnair Technical Services Oy, Ga Telesis Oy, TCR Oy ja Hub Logistics Oy.

Työtaistelutoimilla painostaen Pro pyrkii mukaan Palvelualojen työnantajat Paltan ja Ilmailualan Unioni IAU:n välisiin lentoliikenteen palveluja koskeviin työehtosopimusneuvotteluihin. Työriitaa on pyritty ratkaisemaan valtakunnansovittelijan johdolla, ja osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan kanssa seuraavan kerran 17.1.2022.

Palta pitää Pron toimia häikäilemättöminä.

– Kyseessä on työntekijäjärjestöjen keskinäinen riita, jossa Pro jääräpäisesti pyrkii mukaan neuvottelupöytään, jossa se ei ole sopimusosapuolena. Viesteissään jäsenistölleen Pro väittää lakon koskevan kaikkea lakonalaista työtä. Lakossa ovat kuitenkin työntekijät, eivät työt. Toisin kuin Pro väittää, lakko ei koske ITA ry:hyn järjestäytymättömiä työntekijöitä. Pron lakko koskee pelkästään ITA:n jäseniä. Työtaistelussa jokaisella työntekijällä, järjestäytyneellä tai järjestäytymättömällä, on aina oikeus päättää itse, osallistuuko lakkoon vai ei, neuvottelujohtaja Pasi Vuorio Paltasta sanoo.

Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen osapuolet ovat sopineet, etteivät ne irtisano työehtosopimusta, ja näin ollen se päättyy 15.3.2023. Työehtosopimuksen irtisanomisaika päättyi 15.1.

–  Koronapandemia vaikuttaa ilmailualaan edelleen poikkeuksellisella tavalla, ja on sekä työntekijöiden että työnantajien etu, että ala pystyy toipumaan mahdollisimman selkeässä työehtotilanteessa. Ilmailutekniikan alan työehdoista neuvotellaan siis seuraavan kerran työehtosopimustasolla Paltan ja IAU:n välillä ennen nykyisen sopimuksen päättymistä keväällä 2023, Vuorio toteaa.

Lisätiedot:

Neuvottelujohtaja Pasi Vuorio, 0400 949 082, pasi.vuorio@palta.fi
Palvelualojen työnantajat Palta ry

Tiedote päivitetty 16.1. klo 14:30.

Pasi Vuorio

Neuvottelujohtaja, Työmarkkinat

Yritys- ja asiantuntijapalvelut -vastuualueen vetäjä

pasi.vuorio@palta.fi