05.04.2022 -

Hyvä kesätyökokemus saa siivet kantamaan

Minna Ääri

Johtaja, Työmarkkinat

Kesätyönhaku on näin keväällä ajankohtainen aihe monelle nuorelle. Monilla Paltankin edustamilla toimialoilla otetaan kesän ajaksi kesätyöntekijöitä. Ensimmäiset kesätyöpaikat ovat mieleenpainuvia kokemuksia, joita muistellaan vielä vuosien päästä. On tärkeää, että työpaikoilla työelämään tutustuja otetaan mallikkaasti vastaan ja me kokeneemmat konkarit olemme nuoren tukena perehdyttämässä ja ohjaamassa läpi työskentelyjakson.

Nuoria työntekijöitä ovat alle 18-vuotiaat työntekijät. Heidän oikeudestaan solmia työsuhde sekä työsuhteeseen liittyvistä erityissääntelyistä on säädetty erikseen nuorista työntekijöistä annetussa laissa. Nuoria työntekijöitä palkkaavan työnantajan on hyvä kerrata lain sisältö miettiessään tarjoamansa kesätyön sisältöä, opetusta ja ohjausta sekä työsopimuksen solmimista. Laissa on säädetty mm. nuorten työntekijöiden työajoista sekä terveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä edellytyksistä. Työnantajan on huolehdittava siitä, ettei työ vaadi nuoren ikään ja voimiin nähden kohtuutonta ponnistusta tai vastuuta. Työstä kannattaa aina tehdä kirjallinen työsopimus.

Muistatko ensimmäisen kesätyöpaikkasi ja millainen tunnelma siellä oli?


On hyvä palata noihin tunnelmiin ja miettiä, miten itse voi mahdollistaa hyvän työelämäkokemuksen nuorelle kesätyöntekijälle. Uskon, että saadessaan hyviä työelämäkokemuksia itsetunto vahvistuu ja tulee tunne siitä, että omat siivet kantavat työelämässä.

Nuoren kokema alkaa karttua siitä hetkestä, kun hän laittaa hakemuksia työpaikkoihin ja odottaa vastausta. Pettymys on suuri, jos työpaikkaa ei saa, mutta vielä suurempi, jos yritys ei vastaa mitään. Jännitys ja innostus nousevat pilviin, kun saa kutsun haastatteluun ja sitä kautta moni myös saa kesätyöpaikan.

Millainen työporukka, millainen esihenkilö, millainen perehdytys, millaiset työtehtävät – niin monta asiaa, jotka vaikuttavat nuoren kokemukseen.

Me rekrytoijat ja työkaverit voimme tehdä parhaamme. Olla ihmisiä ihmiselle ja opastaa nuori tulokas työtehtäviinsä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole ja monesti ulkopuolelta tuleva nuori osoittaa meille ne rekrytointi- ja perehdytysprosessimme lahot kohdat, joita emme itse huomaa.

Minun ensimmäinen kesätyöpaikkani oli taimitarhalla. Koulimme männyn taimia kasvihuoneessa, Suvi, Päivi ja minä. Suvin isosisko oli meidän pomomme ja teki yllätyslaaduntarkastuksia. Työstä maksettiin urakkapalkkaa; mitä enemmän männyntaimilaatikoita sai valmiiksi, sitä enemmän tienasi. Mikäli laadussa oli puutteita, työ tehtiin uudelleen ja siitä tuli miinusta. Päällimmäiseksi jäi muisto hyvästä fiiliksestä, reilusta pomosta ja ruhtinaallisesta ansainnasta.

Toivotan nuoret kesätyöntekijät tervetulleiksi työelämään!

Minna Ääri

Johtaja, Työmarkkinat

Yksikön johtaja

minna.aari@palta.fi

Tältä kirjoittajalta myös