15.05.2020 -

Robottiekonomisti työkaverina

Paltan viestintä

Ekonomistin tehtäviin kuuluu paljon erilaisten tilastolähteiden seuraamista. Tilastokeskus, Tulli ja erilaiset viranomaiset keräävät ja tuottavat jatkuvasti tilastotietoa. Osa tiedosta on kätevästi hyödynnettävissä sellaisenaan, rajapintojen kautta tai erilaisten tietokantaohjelmistojen avulla. 

Tietojen kerääminen yhteen paikkaan onnistuu jo melko kätevästi, mutta vaatii usein toistuvia rutiineja. Myös tiedonkeruusta eteenpäin tilastoaineisojen työstäminen muuttuu kinkkisemmäksi. Tilastot pitäisi saada räätälöityä käyttäjän kannalta sopivaan muotoon, joka vaatii vielä paljon manuaalista säätämistä. 

Manuaalisen säätämisen vähentämiseksi käynnistimme Paltassa yhteistyön Robonomistin kanssa. Yhteistyön näkyvimpänä tuloksena on ollut uudistettu Palvelujen suhdanteet -katsaus sekä robottiekonomisti Palbot.

Palbot häärii suhdannekatsauksen konehuoneessa päivittämässä kuvioita valmiiksi aina uutta suhdannekatsausta varten. Ekonomistin tehtäväksi jää valvoa, että Palbot on ymmärtänyt ohjeensa oikein ja kuviot ovat sellaiset kuin pitää. 

Palbot häärii suhdannekatsauksen konehuoneessa päivittämässä kuvioita valmiiksi aina uutta suhdannekatsausta varten. Ekonomistin tehtäväksi jää valvoa, että Palbot on ymmärtänyt ohjeensa oikein ja kuviot ovat sellaiset kuin pitää.

Palbot on myös ohjeistettu päivittämään Palvelualat Suomessa -sivustolle dynaamiset kuvaajat ja tekstit aina, kun uusia tilastoja julkistetaan. Näistä yhteen paikkaan kootuista palvelualojen keskeisistä tilastoista pääsevät nauttimaan kaikki sivuilla vierailevat. Uudet kuviot päivittyvät heti julkaisun jälkeen eikä tarvitse odottaa, että ekonomisti on saanut aamukahvinsa juotua ennen kuvioiden ja tekstien päivitystä. Kuvioiden esteettisyys on vielä ihmisten vastuulla. Tämän jälkeen ekonomisteilla on enemmän aikaa varsinaiseen analyysityöhön ja tilastojen tulkintaan. 

Ennusterobotteja on ehditty parjata koronakriisin syventymisen jälkeen siitä, että ne jatkoivat optimististen ennustelukujen tuottamista ilman mitään havaintoa koronasta. Mutta robotit tekivät, mitä ne oli ohjelmoitu tekemään. Ei niillä ollut mahdollisuutta ottaa esimerkiksi koronaa huomioon ennusteissa, koska niitä ei ollut ohjeistettu siihen.

Talouden tilannekuvan ylläpitämisen osalta Palbot helpottaa Paltan ekonomistien työtä tuottamalla teknisiä ennusteita uusien tilastojen julkistuksen jälkeen. Ennustemittareiden viisareiden värähtelyn tulkinnalle jää taas meille ekonomisteille enemmän aikaa. Jos mittari on värähtänyt tietystä syystä liikaa, voi olla tarpeen päivittää myös Palbotin ohjeistusta, jotta seuraava ennuste osuisi taas tarkemmin. 

Vaikka Palbot on monissa tehtävissään ketterämpi ja nopeampi kuin työkaverinsatarvitaan silti ihmistä aina silloin tällöin palauttamaan robotti oikeille raiteille. 

Robotit kehittyvät jatkuvasti uuden tiedon myötä, mutta niin myös maailma robottien ympärillä. Välimatka robotin havainnoiman maailman ja oikean maailman välillä varmasti kapenee jatkuvasti. Vaikka Palbot on monissa tehtävissään ketterämpi ja nopeampi kuin työkaverinsatarvitaan silti ihmistä aina silloin tällöin palauttamaan robotti oikeille raiteille.

Kirjoittaja on Paltan ekonomisti.  

Pysy ajan tasalla palvelualoja ja työmarkkinoita koskevista aiheista, seuraa meitä sosiaalisen median kanavissamme TwitterissäLinkedInissä, Instagramissa ja Facebookissa sekä liity neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen tilaajaksi

Tältä kirjoittajalta myös