Koronatietopaketti työnantajille

Koronatietopaketti työnantajille

Päivittyvä koronatietopaketti työnantajille

Vaikutamme Paltana aktiivisesti siihen, että kaikki mahdollinen tehdään, jotta Suomen talous ja palvelualojen yritykset selviävät epidemiasta mahdollisimman pienin pysyvin vahingoin.

Olemme koonneet sivuillemme työnantajille suunnatun tietopaketin, joka ohjeistaa yleisimmissä koronaviruksesta aiheutuvissa tilanteissa. Tietoa löytyy muun muassa poissaoloon töistä, etätyöhön, vuosilomaan ja matkustamiseen liittyen. Ohjeistusta päivitetään jatkuvasti.

Koska koronatilanne muuttuu jatkuvasti ja viranomaisten ohjeet saattavat muuttua tilanteen edetessä, yksityiskohtaisia neuvoja on vaikea antaa tuntematta tarkasti yrityksen tilannetta. Jos vastaus kysymykseesi ei ole selvä, ota yhteyttä omaan Paltan yhteyshenkilöösi. Työsuhdeneuvontamme palvelee jäsenyrityksiä aihepiiriin liittyvissä kysymyksissä.

Koronavirustilanteen alueelliset ajankohtaiset rajoitukset ja suositukset kannattaa tarkistaa THL:n sivuilta.

Ajankohtaiset alueelliset rajoitukset ja suositukset Suomessa

Seuraa oman kuntasi/sairaanhoitopiirisi tilannetta THL:n sivuilla

Hallitus hyväksyi uudistetun hybridistrategian 6.9.

Hallitus päätti neuvottelussaan 6.9.2021 toimista, joilla Suomea voidaan avata ja koronarajoituksista luopua. Tavoitteena on, että valtakunnallisista rajoituksista ja kattavista suosituksista luovutaan, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat rokoteannokset. Uudistetun hybridistrategian toimeenpano alkaa asteittain jo ennen sitä.

Lue tarkemmin tiedotteesta 6.9.2021 >>

Tiedotteesta löytyy myös linkki luonnosversioon toimintasuunnitelmasta Covid-19-epidemian hillinnän hybridistrategian toteuttamiseksi 2021–2022.

Muutoksia matkustusrajoituksiin 26.7. alkaen

Lue lisää sivuiltamme matkustukseen liittyen. Maahantulon rajoitusten ajantasaisen tilanteen ja tarkemmat ohjeet rajanylitykseen voit tarkistaa Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Vastauksia työnantajien esittämiin kysymyksiin koronavirustilanteessa

Aiheina mm. etätyö, poissaolo töistä, vuosiloma, työnteon estyminen, rokotukset

Katso kysymykset ja vastaukset

Kasvomaskit

Kasvomaskien käyttö työpaikoilla ja asiointitilanteissa

Lue lisää

COVID-19-riskinarviointi

Koronaviruksen vaaraluokitus, työnantajan velvollisuudet ja COVID-19-riskinarviointi

Lue lisää

Matkustaminen

Rajoitukset matkustamiseen liittyen ja omaehtoinen karanteeni

Lue lisää

Koronatilanteen yrityksille aiheuttamat talousvaikeudet

Mistä apua ja tukea yrityksille?

Lue lisää

Turvallinen työ, asiointi ja liikkuminen

Hyviä käytäntöjä ja hyödyllistä tietoa turvallisen työn suunnitteluun yrityksissä

Lue lisää

Tartuntatautilaki muuttui 22.2.2021

Tartuntatautilaki muuttui 22.2.2021. Lakimuutos vahvisti paikallisten ja alueellisten viranomaisten mahdollisuuksia tehdä ennakoivia ja nopeita toimia koronaviruksen estämiseksi. Valtaosa lakimuutoksista oli voimassa väliaikaisesti 30.6.2021 saakka.

Lue tarkemmin muutoksista valtioneuvoston tiedotteesta 19.2.2021 >>

Aluehallintoviraston sivuilta löydät koosteen tartuntatautilain muutoksiin liittyvistä usein kysytyistä kysymyksistä ja vastauksista >>

Koronapoikkeukset työlainsäädännössä päättyivät 31.12.2020

Keväällä 2020 työsopimuslakiin ja yt-lakiin tehtiin määräaikaisia muutoksia lomautusilmoitusaikaa, lomautusten yt-neuvotteluaikaa, määräaikaisten työntekijöiden lomauttamista, takaisinottoajan pituutta ja koeaikapurkua koskien. Edellämainitut poikkeukset vietiin laajalti myös työehtosopimuksiin, mutta pääosin määräaikaisina tes-muutoksina. Näiden määräaikaisten lakimuutosten voimassaolo päättyi 31.12.2020. Vastaavia poikkeuksia työehtosopimuksissa ei myöskään jatkettu.

Hyödyllisiä linkkejä muille sivustoille

Ajantasaista tietoa kannattaa seurata mm. seuraavilta sivuilta:

Tuoreimmat koronaan liittyvät julkaisut Paltan sivuilla

Kaikki uutiset