Oppilaitosyhteistyö
Ammattilainen tekee palvelun ja osaaminen on Suomen menestyksen kestävä perustus. Osaajapula on suuri kasvun este palvelualoilla toimiville yrityksille. Yritysten ja oppilaitosten välinen yhteistyö tarkoittaa käytännössä työharjoittelua, erilaisia työssäoppimisjaksoja, oppisopimuskoulutusta tai yhteistyötä opinnäytetöiden tekemisessä. Yhteistyötä tehdään myös hankkeissa, täydennyskoulutuksessa ja asiantuntijavierailuissa.
Paltan rooli on kannustaa jäsenyrityksiään ja oppilaitoksia sekä korkeakouluja yhteistyöhön osaamisen kehittämiseksi ja osaavan työvoiman saatavuuden takaamiseksi. Suomi tarvitsee jatkossa valtavan määrän uusia osaajia ja etenkin palvelualoilla pula osaavasta työvoimasta on kasvun este. Siksi tahdomme tuoda yritykset ja oppilaitokset yhteen ja antaa alustan tarinoille, onnistumisille ja haasteille, joita osaajapulan taklaaminen meiltä kaikilta vaatii.
Tälle sivustolle kootaan yritystarinoita ja vinkkejä oppilaitosyhteistyöstä sekä vasta-alkajille että pitkään yhteistyötä tehneille.

Työ arkkitehtitoimistossa voi tarkoittaa myös kenttätöitä arkeologisilla kaivauksilla
Kaksi vuotta arkeologiaa Helsingin yliopistossa opiskelleen Inka Salmelaisen kesä kuluu tänä vuonna kenttätöissä arkeologisilla kaivauksilla. Inka suorittaa opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua korjausrakentamiseen erikoistuneessa arkkitehtitoimisto Ark-byroossa. Ark-byroossa harjoittelijoita pyritään palkkamaan joka kesä, sillä harjoittelu on elinkeinoelämälle ja oppilaitoksille tärkeä tapa käydä vuoropuhelua.

Tilitoimisto Aallon Groupille oppilaitosyhteistyö on tärkeä rekrytointikanava
Aallon Group on suomalainen tilitoimisto, jolla on viisi paikallisesti palvelevaa alueyhtiötä eri puolilla maata. Harjoittelijoina Aallon Groupissa työskentelee joitakin kymmeniä opiskelijoita vuodessa.

Media-, viestintä- ja tapahtuma-alan vuoropuhelussa mietittiin ratkaisuja osaajapulaan ja alan vetovoiman kehittämiseen
Osaajapula on iso haaste luovilla aloilla. Joukko elokuva- ja tv- sekä tapahtumatuotantoja edustavia yrityksiä ja alan opetusta tarjoavia oppilaitoksia kokoontui helmikuussa Paltan järjestämään työpajaan miettimään ratkaisuja osaajapulaan erityisesti media-, viestintä- ja tapahtuma-alalla.

Oppisopimusyhteistyö oppilaitosten ja yritysten näkökulmasta – Aamunavaus-webinaarissamme jaettiin hyviä käytäntöjä ja vinkkejä
Oppisopimusyhteistyö on monella alalla hyvä keino kasvattaa osaavia työntekijöitä alan tehtäviin. Kuinka lähteä oppisopimusyhteistyössä liikkeelle ja mitkä ovat parhaat vinkit onnistuneeseen yhteistyöhön oppilaitosten ja yritysten välillä?

Ooppera ja Baletti: Opiskelijat ovat tärkeä osa työyhteisöä ja yhteiskuntavastuuta
Ooppera ja Baletti tarjoaa harjoittelupaikkoja erikoisammatteihin opiskeleville ja TE-toimiston kautta alaa vaihtaville. Harjoittelijat ovat perinteikkäässä kulttuurilaitoksessa merkittävä resurssi, ja harjoittelupaikkojen tarjoaminen on myös tärkeä osa yhteiskuntavastuuta.

Oppilaitosyhteistyö on mahdollisuus
Yhteistyöstä oppilaitosten kanssa on Postilla jo pitkä kokemus. Alun perin yhteistyö aloitettiin, jotta saadaan osaavaa työvoimaa, mutta myös opiskelijoilla on annettavaa Postille. Heiltä saa tuoreita näkökulmia ja uusia ajatuksia.

Tartu hetkeen - maailman suurimman etäTET:in palvelualojen päivässä opittiin heittäytymään
Talous ja Nuoret TATin koordinoimaan Maailman suurin etäTEt -viikkoon osallistui marraskuussa yli 6000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa ympäri Suomen. EtäTET-viikolla nuoret pääsivät tutustumaan laajasti työelämään eri aloilla.

Moskito Television: Tiiviimpi dialogi oppilaitosten ja yritysten välillä auttaisi sovittamaan tarpeet ja tarjonnan yhteen
TV-tuotantoala on ala, joka opitaan ennen muuta tekemällä. Tie alalle aukeaa usein medianomin opintojen kautta. Medianomeja koulutetaan useassa ammattikorkeakoulussa Suomessa, ja opinnot kestävät noin neljä vuotta.

Opintoihin kuuluva työharjoittelu on hyvä polku logistiikka-alan töihin
Kuljetus- ja logistiikka-alan yritys FREJA Transport & Logistics työllistää pääkonttorillaan Turussa vuosittain 3–5 harjoittelijaa vuodessa. Valtaosa harjoittelijoista on tradenomiopiskelijoita Turun ammattikorkeakoulusta, jossa he opiskelevat liiketoiminnan logistiikan koulutusohjelmassa.

Palta oppilaitosyhteistyön rakentajana
Mikä on oppilaitosyhteistyön merkitys Paltan toiminnassa? Millaista roolia Palta tavoittelee jäsenyritysten ja oppilaitosten yhteistyössä osaamisen kehittämisessä? Kuinka Palta voi olla mukana luomassa jäsenyrityksilleen pitkäaikaisia oppilaitoskumppanuuksia?
Vinkkejä oppilaitosyhteistyön aloittamiseksi
- Yhteistyö oppilaitosten ja yritysten välillä hyödyttää molempia; ihanteellisessa tilanteessa yritykset otetaan mukaan jo opetussuunnitelman suunnitteluvaiheeseen, jolloin yritykset saavat heille sopivaa työvoimaa ja opiskelijat harjoittelu- ja työpaikkoja.
- Kannattaa tutustua puolin ja toisin, hyvät suhteet ja kumppanin tunteminen auttavat yhteistyön rakentamisessa. Oppilaitosvierailut ovat yrityksille hyvä tapa saada tietää millaisia aloja ja opiskelijoita oppilaitoksessa on.
- Harjoittelijat kannattaa ottaa osaksi työyhteisöä.
- Erilaiset trainee-ohjelmat ovat yksi vaihtoehto lisätä yhteistyötä ja kehittää työnantajamielikuvaa opiskelijoiden suuntaan.
Työllistämme
0 %koko yksityisestä sektorista
Palvelualat
0 %Suomen BKT:stä
Suomen viennin arvosta on
0 %palveluvientiä
